Social science and history is dedicated to provide good and complete notes of each lesson and question answer according to CBSE new pattern. It also provide worksheet, practice papers,question with answers, map practice etc.which will be very helpful for students. Thanks


Saturday, 25 September 2021

CLASS – XI (THEME-4) TOPIC – AN EMPIRE ACROSS THREE CONTINENTS -MCQS QUESTIONS

 

CLASS – XI

THEME-4

TOPIC – AN EMPIRE ACROSS THREE CONTINENTS

MCQS QUESTIONS

 

 1. The best kind of wine came to Rome from _______
(a) Fayum
(b) Byzantium
(c) Galilee
(d) Campania

 2. The Roman emperor who consolidated the rise of provincial upper classes so as to exclude the senators from military command was
(a) Augustus
(b) Constantine
(c) Gallienus
(d) Tiberius

 3. What were Amphorae?
(a) A type of army
(b) A type of container
(c) A type of district administrator
(d) None of the above

 4. Augustus, the first Roman Emperor was called the leading citizen whose Latin term  is
(a) Basileus
(b) Dominus
(c) Princeps
(d) Res gestae

 5. Saint Augustine was bishop of the North African city of
(a) Annaba
(b) Algeria
(c) Hippo
(d) Numidia

 6. The emperor who made Christianity the official religion in the Roman Empire was
(a) Alexander
(b) Augustus
(c) Constantine
(d) Nero

 7. Roman ruler _____ was considered as the leading citizen only to show that he was not the absolute ruler.
(a) Augustus
(b) Constantine
(c) Gallienus
(d) Tiberius

 8. In Roman urban life, the entertainment shows called spectacular happened for at least
(a) 150 days
(b) 160 days
(c) 167 days
(d) 176 days

 9. The religion of Islam arose during the
(a) 5th century CE
(b) 8th century CE
(c) 6th century CE
(d) 7th century CE

 10. The Roman Empire got the best kind of wine from the city of
(a) Byzaciuma
(b) Campania
(c) Naples
(d) Sicily

 11. Christianity became the state religion of the Roman Empire in the
(a) 1st century CE
(b) 2nd century CE
(c) 3rd century CE
(d) 4th century CE

 12. The Roman silver coin, known as the denarius, weighed _________ gm of pure silver.
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

 13. ______ and Greek languages were used in the administration of the Roman Empire.
(a) Chinese
(b) Mayan
(c) Latin
(d) Turkish

 14. Which one of the following is a rive that forms the boundary of the Roman Empire?
(a) Mekong River
(b) Rhine River
(c) Amur River
(d) Yangtze River

15. The Roman emperor who consolidated the rise of provincial upper classes so as to exclude the senators from military command was

(a) Augustus
(b) Constantine
(c) Gallienus
(d) Tiberius

16. Augustus, the first Roman Emperor was called the ‘leading citizen’ whose Latin term is

(a) ‘Basileus’.
(b) ‘Dominus’.
(c) ‘Princeps’.
(d) ‘Res gestae’.

17. Christianity became the state religion of Roman Empire in the --------

(a) 1st century CE.
(b) 2nd century CE.
(c) 3rd century CE.
(d) 4th century CE.

18. The emperor who made Christianity the official religion in the Roman Empire was

(a) Alexander
(b) Augustus
(c) Constantine
(d) Nero

19. In the Roman urban life, the entertainment shows called “spectacula’ happened for at least

(a) 150 days
(b) 160 days
(c) 167 days
(d) 176 days

20. The Roman Empire got best kind of wine from the city of

(a) Byzaciuma
(b) Campania
(c) Naples
(d) Sicily

21. The Roman silver coin, known as denarius, weighed _ gm of pure silver.

(a) 2½
(b) 3½
(c) 4½
(d) 5½

22. Saint Augustine was bishop of the North African city of

(a) Annaba
(b) Algeria
(c) Hippo
(d) Numidia

23. The Roman emperor who consolidated the rise of provincial upper classes so as to exclude the senators from military command was

(a) Augustus
(b) Constantine
(c) Gallienus
(d) Tiberius

24. Augustus, the first Roman Emperor was called the ‘leading citizen’ whose Latin term is

(a) ‘Basileus’.
(b) ‘Dominus’.
(c) ‘Princeps’.
(d) ‘Res gestae’.

25. Christianity became the state religion of Roman Empire in the

(a) 1st century CE.
(b) 2nd century CE.
(c) 3rd century CE.
(d) 4th century CE.

26. The emperor who made Christianity the official religion in the Roman Empire was

(a) Alexander
(b) Augustus
(c) Constantine
(d) Nero

27. In the Roman urban life, the entertainment shows called ‘spectacula’ happened for at least

(a) 150 days
(b) 160 days
(c) 167 days
(d) 176 days

28. The Roman Empire got best kind of wine from the city of ----------.

(a) Byzaciuma
(b) Campania
(c) Naples
(d) Sicily

29. Saint Augustine was bishop of the North African city of-------------.

(a) Annaba
(b) Algeria
(c) Hippo
(d) Numidia

30. ---- and Greek languages were used in administration of the Roman Empire.

(a) Chinese
(b) Mayan
(c) Latin
(d) Turkish

31. Roman ruler _ was considered as the ‘leading citizen’ only to show that he was not the absolute ruler.

(a) Augustus
(b) Constantine
(c) Gallienus
(d) Tiberius

32. What were Amphorae?

(a) A type of army
(b) A type of container
(c) A type of district administrator
(d) None of the above

33. The best kind of wine came to Rome from _

(a) Fayum
(b) Byzacium
(c) Galilee
(d) Campania

34. Which one of the following is a river that form the boundary of Roman Empire?

(a) Mekong River
(b) Rhine River
(c) Amur River
(d) Yangtze River

35.  Who were the rich and powerful people of Roman society?

a) Plebeians

b) Dictators

c) Patricians

d) Praetors

36. What was the building material invented by the Romans?

 

a)    Adobe

b)    Velcro

c)    Papyrus

     d)  Concrete

37. What was the name of the Roman laws that settled differences between their

       social classes?

 

a)    Four Questions

b)    Hammurabi's Code

c)    96 Theses

      d) 12 Tables

38.Who was the Roman legislature?

 

a)    Praetors

b)    Senate

c)    Consul

      d) Dictator

39. What were the leaders of the Roman Republic called?

 

a)    Consuls

b)    Caesares

c)    Emperors

      d) Dictators

40. What happened to Julius Caesar?

 

a)      a)   He was assassinated

       b)    He was voted out of his consul position

        c)    He was defeated by the forces of Octavian

       d)   He died as the greatest ruler in Roman History

 

41. Which river flowed through Rome?

 

a)    Tiber

b)    Atlantic Ocean

c)    The Caspian Sea

     d) The Black Sea

42. How many people were in the Roman Senate?

 

a)           a) 60

       b)    50

       c)     400

      d) 600

43. Who's name was originally Gaius Julius Caesar Octavianus?

 

a)    Nero

b)    Nero's cousin

c)    Julius Ceasars nephew

     d) Julius Ceasars dad

44.Who built a wall across Britain?

 

a)    Nero

b)    Hadrian

c)    Heliogabalus

d)    Pigglet

45. One calendar tells us that spectacula (shows) filled no less than ---------- days of the Year.

 

A.   166

B.   266

C.   178

D.   176

 

46. In Iran a new and more aggressive dynasty emerged in -------- (they called themselves the ‘Sasanians’) and within just 15 years were expanding rapidly in the direction of the Euphrates.

 

A.   325

B.   425

C.   225

D.   125

 

47. Shapur I, the Iranian ruler, claimed he had captured the ------------------ city of Roman Empire.

A.   Antioch

B.   Rome

C.   Alexandria

D.   Gaul

48. In the 3rd century Roman Empire witnessed -------------- Emperors in 47 years.

 

A.   15

B.   35

C.   45

D.   25

 

49. Campania in Italy, Sicily, the Fayum in Egypt, Galilee, Byzacium (Tunisia), southern Gaul (called Gallia Narbonensis), and Baetica (southern Spain) were all famous for----

 

A.   Fertile Land

B.   Trade

C.   Slaves

D.   Capitals

 

50. Under Augustus there were still ----- million slaves in a total Italian population of 7.5 Million.

 

A.   2

B.   4

C.   6

D.   3

 

51. Pliny the Elder, the author of a very famous book ------------------.

 

A.   History

B.   Natural History

C.   Ancient History

D.   Contemporary History

 

52. The Eastern capital of Roman Empire was -------------------.

 

A.   Antioch

B.   Rome

C.   Lisbon

D.   Madrid

 

53. Atlantic Ocean formed the -------------------- boundary of Roman Empire.

 

A.   East

B.   North

C.   South

D.   West

 

54. The ‘papyrus’ was a reed-like plant that grew along the banks of the Nile in -------.

 

A.   France

B.   Italy

C.   Egypt

D.   Iraq

 

55. Papyrus very widely used for -------------- in Roman empire.

 

A.   Eating

B.   Trade

C.   Writing

D.   Agriculture

 

56. Roman Empire had more Linguistic diversity than ---------------.

 

A.   Iraq

B.   Iran

C.   Indonesia

D.   India

 

57. Which one of the following was not a part of the three main players of Roman

       Empire?

 

A.   Army

B.   Senate

C.   Emperor

D.   Farmers

 

58. Mesopotamia was considered as a --------------------------- to Roman Empire.

 

A.   Near West

B.   Near North

C.   Near East

D.   Near South

 

59. During Roman Empire Celtic was the language of ------------------------.

 

A.   England

B.   France

C.   Iran

D.   Spain

 

60. The Spanish olive oil of this period was mainly carried in a container called ----------.

 

A.   Dressel 30

B.   Dressel 40

C.   Dressel 20

D.   Dressel 10

 

61. A law of ---------- referred to workers being branded so they could be recognized if and when they run away and try to hide.

 

A.   498

B.   298

C.   398

D.   198

 

62. Parents sometimes sold their children into servitude for periods of ------ years.

 

A.   15

B.   35

C.   45

D.   25

 

63. Draconian Law was started by a law maker named -----------------.

 

A.   Draco

B.   Gabrial

C.   John

D.   Marco

 

64. Arabs invaded Spain in ----------------.

 

A.   511 CE

B.   611 CE

C.   711 CE

D.   811 CE

 

65. Ostragoths establishes kingdom in -------------------.

 

A.   Spain

B.   France

C.   Italy

D.   Iran

 

66. Lombards invaded ----------------------.

 

A.     A. Italy

       B.   Germany

       C.   France

      D.   Spain

 

67. In which year both the eastern Roman and Sasanian empires had fallen to the

       Arabs?

 

A.   442

B.   542

C.   642

D.   742

 

68. A War between Rome and Iran revived in ------------ century.

 

A.   6th

B.   7th

C.   8th

D.   9th

 

69. The Eastern Roman empire(Byzantine empire) lasted up to ----------------.

 

A.   1553

B.   1653

C.   1453

D.   1253

 

70. Justinian recaptured ----------- from vandals.

 

A.   America

B.   Iran

C.   Africa

D.   South America

 

ANSWERS

1

D

15

C

29

C

43

C

57

D

2

C

16

C

30

C

44

C

58

C

3

B

17

D

31

A

45

D

59

D

4

C

18

C

32

B

46

C

60

C

5

C

19

D

33

D

47

A

61

C

6

C

20

B

34

B

48

D

62

D

7

A

21

C

35

B

49

A

63

A

8

D

22

C

36

D

50

D

64

C

9

D

23

C

37

D

51

 

65

C

10

B

24

C

38

B

52

A

66

A

11

D

25

D

39

A

53

D

67

C

12

C

26

C

40

B

54

C

68

B

13

C

27

D

41

A

55

C

69

C

14

B

28

B

42

D

56

B

70

C

 

 

 

 

 

 

 

No comments:

Post a Comment

SPL (VIII)- LESSON-6 UNDERSTANDING CRIMINAL JUSTICE SYSTEM ( QUESTION ANSWERS)

  SPL (VIII)- LESSON-6 UNDERSTANDING CRIMINAL JUSTICE SYSTEM ( QUESTION ANSWERS) _____________________________________________________...