Social science and history is dedicated to provide good and complete notes of each lesson and question answer according to CBSE new pattern. It also provide worksheet, practice papers,question with answers, map practice etc.which will be very helpful for students. Thanks


Tuesday, 26 April 2022

GEO (VII)-LESSON-6 NATURAL VEGETATION AND WILD LIFE (QUESTION ANSWERS)

 

GEO (VII)-LESSON-6

NATURAL VEGETATION AND WILD LIFE

(QUESTION ANSWERS)

______________________________________________________________


NCERT EXERCISE

1. Answer the following questions.

(i) Which are the two factors on which the growth of vegetation mostly depends?

Answer: The growth of vegetation depends on two factors: temperature and moisture.

(ii) Which are the three broad categories of natural vegetation?

Answer: natural vegetation is divided into three categories:

    1.    Forests- where rainfall and temperature are plentiful for plant growth

    2.    Grasslands- plants that grow in regions of moderate rainfall

    3.    Shrubs- plants that grow in dry regions

(iii) Name the two hardwood trees commonly found in tropical evergreen forest.

Answer: Two hardwood trees commonly found in tropical evergreen forests are rosewood and mahogany.

(iv) In which part of the world are tropical deciduous forests found?

Answer: Tropical deciduous forests, also known as the monsoon forests are found in regions that experience seasonal changes. These areas include India, northern Australia and America.

(v) In which climatic conditions are citrus fruits cultivated?

Answer: Citrus fruits are grown in regions marked for hot, dry summers and mild rainy winters. These citrus fruits include oranges, figs, olives and grapes.

(vi) Mention the uses of coniferous forest.

Answer: The softwood evergreen trees that grow in the coniferous forests are used for making matchboxes and packing boxes. They are also used for making pulp, which is used to manufacture paper and newsprint.

(vii) In which part of the world is seasonal grassland found?

Answer: Seasonal grasslands can be found in the mid latitudinal zone and in the interior parts of the continent.

2. Tick the correct answer.

(i) Mosses and Lichens are found in:

(a) Desert Vegetation

(b) Tropical evergreen forest

(c) Tundra vegetation

Answer: c

(ii) Thorny bushes are found in:

(a) Hot and humid tropical climate

(b) Hot and dry desert climate

(c) Cold polar climate

Answer: b

(iii) In tropical evergreen forest, one of the common animals is:

(a) Monkey

(b) Giraffe

(c) Camel

Answer: a

(iv) One important variety of coniferous forest is:

(a) Rosewood

(b) Pine

(c) Teak

Answer: b

(v) Steppe grassland is found in

(a) S. Africa

(b) Australia

(c) Central Asia

Answer: c

3. Match the following.

(i) Walrus

(a) Soft wood tree

(ii) Cedar

(b) An animal of tropical deciduous forest

(iii) Olives

(c) A polar animal

(iv) Elephants

(d) Temperate grassland in Australia

(v) Campos

(e) Thorny shrubs

(vi) Downs

(f) A citrus fruit

(g) Tropical grassland of Brazil

Solution:

(i) Walrus

(c) A polar animal

(ii) Cedar

(a) Soft wood tree

(iii) Olives

(f) A citrus fruit

(iv) Elephants

(b) An animal of tropical deciduous forest

(v) Campos

(g) Tropical grassland of Brazil

(vi) Downs

(d) Temperate grassland in Australia

4. Give reasons.

(i) The animals in polar region have thick fur and thick skin.

Answer: Animals in the polar region have thick fur and skin, so as to protect themselves from the cold climatic conditions. This region has limited natural vegetation due to its cold climate.

(ii) Tropical deciduous trees shed their leaves in the dry season.

Answer: Tropical deciduous forests are found in large parts of India, Northern part of Australia and America. Such areas experience seasonal changes and hence the tropical deciduous trees shed their leaves in the dry season to save water.

(iii) The type and thickness of vegetation changes from place to place.

Answer: The type and thickness of vegetation changes from place to place, because of the change in climatic condition, landform, temperature and moisture. Different types of plants and animals can survive in different types of vegetation.

 

OTHER IMPORTANT QUESTIONS

VERY SHORT A NSWER QUESTIONS

1. How is height of land and the character of vegetation related with each other?
Answer: With the change in height the climate changes and that changes natural vegetation.

2. Where are shrubs found?
Answer: Shrubs are found in the dry regions.

3. Why do trees of tropical evergreen forests not shed their leaves altogether?
Answer: It is because there is no particular dry season.

4. What is the special feature of tropical evergreen forests?  [V. imp.]
Ans. Thick canopies of the closely spaced trees are found here. As a result sunlight do not reach inside the forest.

5. Name the trees found in the tropical deciduous forests.
Ans. Sal, teak, neem and shisham.

6. Where are temperate evergreen forests located?
Answer: These forests are located in the mid-latitudinal coastal region.

7. Why are only citrus fruits cultivated in Mediterranean regions?
Answer: It is because people have removed the natural vegetation in order to cultivate citrus fruits.

8. Mention one special feature of coniferous forests.
Answer: These forests have tall and softwood evergreen trees.

9. Name the animals found, in the coniferous forests.
Answer: Silver fox, mink, and polar bear.

10. Name the animals found in tropical grasslands. ,
Answer: Elephants, zebras, giraffes, dear and leopards.

11. Where are Savannah grasslands found?
Answer: They are found in East Africa.

12. Where are Llanos grasslands found?
Answer: They are found in Venezuela.

13. Which type of grassland Prairie is?
Answer: Prairie is temperate grassland.

14. Where are tropical deserts located?
Answer: They are located on the western margins of the continents.

15. Name some animals found in polar regions.
Answer: Seal, walruses, musk-oxen, Arctic owl, polar bear, and snow foxes.

SHORT ANSWER QUESTIONS

1. Mention the major features of tropical evergreen forests.
Answer: Major features of tropical evergreen forests are:

    1.    They are very dense and are found in the regions near the equator and close to the tropics.

     2.    The trees in this forest don’t shed their leave altogether, so they appear green almost the years so known as evergreen forests. They also known as tropical rainforests.

     3.    Hardwood trees such as rosewood, ebony, mahogany etc. are common here.

     4.    Tropical rainforest of Brazil are so dense that they are called as lungs of the Earth. World largest snake, Anaconda found in these forest.

2. Mention the features of Mediterranean trees.
Answer: These trees adapt themselves to dry summers with the help of their thick barks and wax-coated leaves which help them reduce transportation.

3. Write a short note tropical grassland.  
Answer: 

    1.    It occurs on either side of the equator and extend till the tropics.

    2.    This grass can grow very tall, about 3 to 4 metres in height.

     3.    Elephants, zebras, giraffes, deer, leopards are common in tropical grasslands.

    4.    These are some important tropical grasslands:-

(i)                      East Africa- Savanna

(ii)                   Brazil- Campos

(iii)                 Venezuela- Llanos

4.Give cm account of the natural vegetation and wildlife found in the polar regions.
Answer: 

1.     It is found in polar areas.

2.     Mosses, lichens and very small Shrubs are found in cold regions. This is called tundra type vegetation.

3.     The animals of this region have thick fur and long hair and thick skin to protect themselves from the cold climatic conditions.

4.     Seal, walruses, musk-oxen, Arctic owl, polar bear are common here

 

 

 

No comments:

Post a Comment

GEOGRAPHY (IX)-LESSON-4 CLIMATE (LESSON NOTES)

                                                         GEOGRAPHY (IX)-LESSON-4 CLIMATE (LESSON NOTES) ______________________________...