Social science and history is dedicated to provide good and complete notes of each lesson and question answer according to CBSE new pattern. It also provide worksheet, practice papers,question with answers, map practice etc.which will be very helpful for students. Thanks


Wednesday, 17 November 2021

HISTORY (XI) LESSON-6 THE THREE ORDERS MCQS

 

HISTORY (XI)

LESSON-6

THE THREE ORDERS

MCQS

_________________________________________________________


1. Monks who moved from one place to another, preaching to the people and living on charity. These monks were known as ______
(a) Manor
(b) Friars
(c) Tithe
(d) Serfs

2. We see the rise of absolute monarchy in Europe in the


(a) 15th & 16th centuries

(b) 13th & 14th centuries
(c) 12th & 13th centuries
(d) 16th & 17th centuries
 
3. There was a growing uncertainty about the value and purpose of monasticism by the
(a) thirteenth century
(b) fourteenth century
(c) fifteenth century
(d) sixteenth-century
 
4. What were Cathedral towns?
(a) Towns developed around plains
(b) Towns developed around Churches
(c) Towns developed around industries
(d) Towns developed around Capital
 
5. The land granted by the lord to the knights was called:
(a) Fief
(b) Feud
(c) Seigneur
(d) Manor
 
6. A guild was an association of
(a) monks
(b) farmers
(c) craft and industry
(d) lords
 
7. The king who was declared the Holy Roman Emperor was
(a) Charlemagne
(b) Louis I
(c) Louis II
(d) Louis III
 
8. The first king who was declared the ‘Holy Roman Emperor’ was
(a) Charlemagne
(b) Louis I
(c) Louis II
(d) Louis III
 
9. One of the gradual changes that affected the social and economic ties between the lords and the vassals was
(a) agricultural technology
(b) environment
(c) land use
(d) new towns
 
10. Who was William I?
(a) Duke of Normandy
(b) Duke of Exeter
(c) Duke of Somerset
(d) Duke of Darlington
 
11. According to French priests, the basis of classification among the three orders was
(a) education
(b) race
(c) wealth
(d) nature of work
 
12. Fertile land was known as _____
(a) Franks
(b) Gaul
(c) Manor
(d) Fief

13. The knight was given a piece of land by the lord. This piece of land was called _______


(a) Franks

(b) Toll
(c) Manor
(d) Fief
 
14. The Church was given the right to take one-tenth of the total produce of the peasant over the course of a year which was called a _____
(a) Taille
(b) Toll
(c) Tithe
(d) Franks
15. Monks who moved from one place to another, preaching to the people and living  on charity. These monks were known as ______
(a) Manor
(b) Friars
(c) Tithe
(d) Serfs
 
16. We see the rise of absolute monarchy in Europe in the
(a) 15th & 16th centuries
(b) 13th & 14th centuries
(c) 12th & 13th centuries
(d) 16th & 17th centuries
 
17. There was a growing uncertainty about the value and purpose of monasticism by the
(a) thirteenth century
(b) fourteenth century
(c) fifteenth century
(d) sixteenth-century
 
18. What were Cathedral towns?
(a) Towns developed around plains
(b) Towns developed around Churches
(c) Towns developed around industries
(d) Towns developed around Capital
 
19. The land granted by the lord to the knights was called:
(a) Fief
(b) Feud
(c) Seigneur
(d) Manor
 
20. Feudalism is a German word ‘feud’, which means ------------------------.
(a) Gold
(b) Piece of cloth
 (c) Piece of Land
(d) Temple
 
21. Feudalism originated in ---------------------.
 
(a)Germany
(b)                    France
(c)Britain
(d)                    Italy
 
22. Social organisation centred on the -------------------.
 
(a)      Control of land
(b)                    Control of Power
(c)      Control of Trade
(d)                    Control of Gold
 
23. In an economic sense, feudalism refers to a kind of agricultural production which is based on V K Vinod the relationship between lords and -------------------------.
 
(a)       Kings
(b)                    Ministers
(c)      Peasants
(d)                    Merchants
 
24. Feudalism’s features were derived from both imperial Roman traditions and ----------customs.
 
(a)       British
(b)                    Italian
(c)        French
(d)                    German
 
25. In Feudalism Lords in exchange provided------------- protection to peasants.
 
(a)       Financial
(b)                    Moral
(c)      Social
(d)                    Military
 
26. Marc Bloch emphasised the importance of ------------ in shaping human history.
 
(a)       History
(b)                    Politics
(c)       Geography
(d)                    Language
 
27. ---------------------was old name of France.
 
(a)       Mesopotamia
(b)                    Gaul
(c)      Gibralter
(d)                    Ceylon
 
28. The Franks, a Germanic tribe, gave their name to Gaul, making it ---------------------.
 
(a)      Germany
(b)                    Finland
(c)       Fiji
(d)                    France
 
29. Feudalism developed in England from the ---------------------- century.
 
(a)     12th
(b)                    10th
(c)     15th
(d)                    11th
 
30. Priests have their own ----------------------.
 
(a)       Temples
(b)                    Gold
(c)         Lands
(d)                    Titles
 
31. ‘Abbey’ is derived from the ------------ abba, meaning father.
 
(a)       Armenian
(b)                    Latin
(c)        Syriac
(d)                    Urdu
 
32. In Benedictine monasteries, there was a manuscript with ----- chapters of rules which were followed by monks for many centuries.
 
(a)      43
(b)                    53
(c)      63
(d)                    73
 
33. Christmas (Christ’s birth) and Easter (the crucifixion of Christ and his rising from the dead) became important dates from the --------------- century.
 
(a)Fourth
(b)      Third
(c)Second
(d)      Fifth
 
34. The ------ is top in vassalage system.
 
(a)          Queen
(b)                    Land – Lord
(c)         King
(d)                    Priest
 
35. A manorial estate contain ----- to -------------- families.
 
(a)      12 to 60
(b)                    50 to 100
(c)       100 to 150
(d)                    200 to 300
 
36. The lord gave the knight a piece of land called ------- and promised to protect it.
 
(a)     Fief
(b)                    Dief
(c)       Lief
(d)                    Gief
 
37. By the ------ th century, Instead of the wooden ploughs, cultivators began using heavy iron-tipped ploughs and mould-boards.
 
(a)      12th
(b)                    14th
(c)       11th
(d)                    9th
 
38. By the 11th century Agriculture Switch from a two-field to a ----------field system.
 
(a)       Four
(b)                    Five
(c)       Three
(d)                    One
 
39. Peasants could use a field two years out of ------ if they planted it with one crop in  autumn and a different crop in spring a year and a half later.
 
(a)       Four
(b)                    Five
(c)       Three
(d)                    Six
 
40. From the 11 th century, the -------------- that had been the basis of feudalism were weakening.
 
(a)        Loyalty
(b)                    Personal bonds
(c)       Roots
(d)                    Commitment
 
41. Lords found it convenient to ask for rent in -------------, not services.
 
(a)       Cash
(b)                    Gold
(c)       Silver
(d)                    Land
 
42. In England, agricultural prices ----------- between the 1270s and the 1320s.
 
(a)       Reduced
(b)                    Stable
(c)       Down
(d)                    Doubled
 
43. From roughly 42 million in 1000, Europe’s population stood at 62 million around 1200 and 73 million in ------------.
 
(a)        1300
(b)                    1400
(c)        1500
(d)                    1600
 
44. By the 13th century in Europe the bigger towns had populations of about ------------.
 
(a)        50,000
(b)                    60,000
(c)       30,000
(d)                    40,000
 
45. The ‘guild----------’ was a feature of every town.
 
(a)       Ground
(b)                    Hall
(c)       Temple
(d)                    Palace
 
46. Cathedrals are large Churches built in ---------------.
 
(a)       Germany
(b)                    France
(c)      Belgium
(d)                    Italy
 
47. Famines hit Europe between 1315 and -------------.
 
(a)      1316
(b)                    1318
(c)        1319
(d)                    1317
 
48. In Feudal Europe Massive cattle deaths in the -----------------------.
 
(a)      1330s
(b)                    1340s
(c)          1320s
(d)                    1350s
 
49. Due to different natural calamities ---- per cent of the people of the whole of Europ died.
 
(a)       30
(b)                    20
(c)        40
(d)                    50
 
50. Trade was hit by a severe shortage of ------------------------- money.
 
(a)            Plastic
(b)                    Gold
(c)        Metal
(d)                    Paper
 
51. The word ‘monastery’ is derived from the Greek word ‘-----------------’ meaning  someone who lives alone.
 
(a)        Monas
(b)                    Manes
(c)       Manoos
(d)                    Monos
 
52.Well-known monasteries were those established by St Benedict in ------in 529 and of Cluny in Burgundy in 910.
 
(a)          Italy
(b)                    Germany
(c)          France
(d)                    Belgium
ANSWERS

1

B

11

D

21

B

31

C

41

A

2

A

12

C

22

A

32

D

42

D

3

B

13

D

23

C

33

A

43

A

4

B

14

C

24

D

34

C

44

C

5

A

15

B

25

D

35

A

45

B

6

C

16

A

26

C

36

A

46

B

7

A

17

B

27

B

37

C

47

D

8

A

18

B

28

D

38

C

48

C

9

B

19

A

29

D

39

C

49

B

10

A

20

C

30

C

40

B

50

C

No comments:

Post a Comment

SPL (VIII)- LESSON-6 UNDERSTANDING CRIMINAL JUSTICE SYSTEM ( QUESTION ANSWERS)

  SPL (VIII)- LESSON-6 UNDERSTANDING CRIMINAL JUSTICE SYSTEM ( QUESTION ANSWERS) _____________________________________________________...